Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Chcete šetřit na topení i životní prostředí???

Typ: ostatní
Na venkově si lidé navzájem otravují ovzduší. Jedním z důvodů je i špatné podpalování, při kterém se zmuchlá novinový papír, pak se na něj naházejí třísky, polínka a vše se zapálí. Řešení je přitom velmi prosté...

TOPENÍ DŘEVEM:

Je to jednoduché. Do kamen se na dno nejprve vkládají největší kusy dřeva, pak menší nasekaná polínka a nakonec se dají třísky a podpalovač z dřevité slisované vlny s parafínem. Přesně tak, jako když hoří dům od střechy.

Podpalovač na vrchu mezi třískami zapálíme a pustíme vzduch. Kamna chytí bezkouřově a čekáme. Žádný kouř, žádný dehet. Škodlivin je minimum a vy si perfektně šetříte topidlo. Vydělají na tom všichni.

A až z ohniště zmizí červený plamen a zůstane dost žhavého, přiložíme běžná polena. Nikdy nepřikládáme přímo do plamenů. Dvířka se snažíme otvírat minimálně. Topeniště se při otevření zbytečně ochlazuje a kvůli tomu se snižuje účinnost kamen. Čím méně otvíráme, tím lépe a účinněji topíme. Šetříme tak výrazně peněženku.

VIDEO - zde

Zdroj: https://bydleni.idnes.cz/podpalovani-kamen-0m8-/stavba.aspx?c=A150219_114437_stavba_web

TOPENÍ UHLÍM:

V podstatě se jedná o stejný princip, jako u topení dřevem... 

Kamna naložíme uhlím a na něm podpálíme dřevo s papírem nebo podpalovačem.  

VIDEO - zde


Jak správně zatopit? Nejlepší metodou je prý rozdělání ohně shora

Zatopit tak, aby se nám do místnosti nevalil dým a aby bylo využito palivo co nejlépe, to podle kominíka Jaromíra Oliče umí kupodivu méně lidí, nežli bychom předpokládali. Nejlepší metodou je nejen podle něho rozdělání ohně v kamnech či v kotli takzvaně „shora".

To znamená, že na dno ohniště položíme silnější polínka, na ně dáme zapálený dřevní smotek nebo tuhý podpalovač a na něj dáme třísky a papír. Tímto způsobem se předejde nepříjemnému a štiplavému kouři z komína. Přesně tak, jak se to dělá v severských státech.

„Jestliže totiž nahoře zapálíme oheň až na dřevě, pak je plamen co nejblíže komínu. Jak známo, komín je při zapalování studený, díky čemuž nepracuje komínový efekt. Při zapalování shora se právě nejrychleji ohřeje vzduch v komíně a kouř tak může začít rychle stoupat. Oheň z vrchní části vcelku rychle prohoří až ke spodním polenům," popsal Jaromír Olič.

Klasický postup v České republice: papír, třísky, dřevo. „Někdo na to ještě hodí uhlí a ono se to dusí. Pak to kouří dvě hodiny. Každé spalování samozřejmě musí mít dostatek kyslíku, protože pak vzniká minimální množství kouře," zdůraznil Jaromír Olič.

Udušený oheň v čistírně

Zavzpomínal na velké problémy s čistírnou v Rakovníku na Zátiší. „Z toho vysokého komína to vždy nad ránem čadilo o sto šest. Zvláště když šly větry od východu, tak byl celý Rakovník zahalen kouřem. To dělal ten topič, který nepřikládal každou hodinu," uvedl Jaromír Olič.

„Přivezl vždy vozík, do kterého se vešlo až patnáct koleček uhlí, a tento náklad zvrhl do ohně. Ten se udusil a nežli se opět vzpamatoval, tak to dělalo právě ten černý kouř. Dnes už tam je naštěstí plyn," upřesnil Jaromír Olič s tím, že podobně špatně topí devadesát procent lidí v domácnostech.

Což samozřejmě činí i ke své škodě. „Palivo odhořívá, ale nevytváří žádné teplo. Mají deset, patnáct procent mínusu paliva. Kdyby to dělali obráceně, tak mají o ta procenta v baráčku tepla navíc," upozornil Jaromír Olič na fakta, která by podle něho měl znát každý, kdo je nucen si zatápět v kamnech sám. 

„A pro ty, kdo to neví, je třeba dělat osvětu. Třeba i prostřednictvím nás kominíků," upozornil Jaromír Olič s tím, že když kamna na dřevo spalují optimálně, vychází z komína pouze tenký pramínek páry a světlého kouře, který nezapáchá. „Přeji všem dobrý tah," dodal Olič.

Zdroj: https://www.denik.cz/bydleni/kominik-z-rakovnicka-rada-lidi-neumi-spravne-zatopit-20170118-klhz.html


Vytvořeno: 14. 11. 2017
Poslední aktualizace: 14. 11. 2017 10:19
Autor: Zuzana Rohovská